94156974_814384269056135_8079380701264216064_n

БИБЛИОТЕКА/МЕДИЈАТЕКА

Е БИБЛИОТЕКА и МЕДИЈАТЕКА linkhttps://sites.google.com/view/ebibliotekaimedijateka

АКТУЕЛНОСТИ

Е БИБЛИОТЕКА И МЕДИЈАТЕКА

БИБЛИОТЕКА ЈЕ СРЦЕ ШКОЛЕ

*Подршка светском дану књиге 23. априла*
Иза сваке полице у школској библиотеци куца једно скривено, насмејано дечје срце.
Припремајући читав низ радионица поводом конкурса „ Разгледница из школске библиотеке“ током сваке школске године приметила сам да деца траже топло, насмејано лице библиотекара који треба да их води кроз авантуру „ЧИТАЈ ШТО ВИШЕ КЊИГА ДА БИ ИМАО ШТО МАЊЕ БРИГА“.
Наш поход је пре неколико година започео истраживањем о једној познатој личности. Сомбор је постао познат можда највише поред великих писаца Вељка Петровића и Лазе Костића и по Милану Коњовићу, барду светског сликарства. Деца воле боје, линије, сликање па смо из тог разлога након проучавања информација о животу и делу сликара кренули у посету Галерији „ Милан Коњовић“. Наша авантура је почела тако што су нам се сваки пут, а ишли смо више пута придруживали остали ученици школе. Гледали смо филм о овом сликару, писали састав о њему, дошли су нам гости из Галерије који су нам омогућили да учионицу претворимо у прави мали сликарски атеље. Дружење је личило на олују радости и хармоније.

Истражујући културне тековине открили смо наш посебан свет. Упознавали смо писце, глумце, сликаре, новинаре и увек би неко од ученика направио неки успех у области у којој смо истраживали. Осмех је био наша лозинка а надам се и биће док се бавимо оваквим нама занимљивим темама и областима.
Посетили смо новинара из нашег града који је писао о нама и нашем раду. Од њега смо научили како да напишемо вест у новинама и много информација о новинарству. Настављамо активности и већ имамо договорено поновно дружење са новинаром, сарађиваћемо и убудуће, све док из библиотеке нашим залагањем не успемо да изградимо младе новинаре, писце, глумце,сликаре...

Свакако, сада је наша библиотека право срце школе због свега што смо у нашој вишегодишњој авантури заједно доживели. Иначе водим и драмску секцију, па су чланови ове секције уствари највише допринели ширењу ове успешне и занимљиве акције.

Библиотека је ризница знања и срце које оживљава школу и преноси златне капи знања деци.

Докази нашег рада успешни ученици, многобројне радионице, пројекти, приредбе и друге активности се налазе на сајтовима школе и библиотеке , сајту ДШБС и у медијима Нови радио Сомбор, Сомборске новине, Просветни преглед и др.

Ипак од свега је најважније да наш рад свакодневно јача и увећава љубав према књизи и знању.

Стручни сарадник библиотекар, медијатекар

Нада Љепојевић


РАДИОНИЦЕ 2021.г.

*ЖИВИМО И ДИШЕМО РЕЧИ

линк

http://www.noviradiosombor.com/vesti/prva-vest/item/4865-sn-vn-l-br-s-v-djins-v-s-b-r-zivi-i-dji-r-ci

*БИБЛИОТЕКА/МЕДИЈАТЕКА-

ПОДЕЛИ РАДОСТ ЧИТАЊА СА СВИМА

линк

http://www.noviradiosombor.com/vesti/obrazovanje/item/4833-p-dj-li-r-dj-s-ci-nj-s-svi

*ЧАРИ ЈЕЗИКА-ЗАНИМЉИВОСТИ

ЧАРИ ЈЕЗИКА

Језик, као уметност, једна је од најлепших и најопсежнијих које постоје. Свака реч је јединствена, има своје сроднике с којима гради очаравајуће реченице, заносне, поетичне… Њих има безброј у сваком погледу. Постоје и чекају да буду откривене, чекају на нас да се упустимо у чари језика и уметности које се у њему крију.

У књигама су забележени разни догађаји кроз историју. Да није речи записаних, ми данас не бисмо уживали и откривали своје животе свесни свог порекла и својих корена. Човечанство не би имало основе на којима би се даље развијало и унапређивало.

Проблеми који настају при књижевном стварању увек ће се одражавати и на нас саме. Какав је језик, такав је и човек. Створили смо дубоку повезаност са њим на самом Проблеми који настају при књижевном стварању увек ће се одражавати и на нас саме. Какав је језик, такав је и човек. Створили смо дубоку повезаност са њим на самом почетку. Без језика били бисмо бачени у потпун заборав. почетку.

Уметност писања често допире до људи више него што можемо и да претпоставимо. Живимо и дишемо речи. Понекад је тешко оставити књигу, изаћи из савршене димензије и вратити се у нашу која често уме да буде разочаравајућа. Читајући пролазимо кроз разне градове, проживљавамо различита времена и упознајемо ликове који нас сваки пут одведу у нову авантуру.

Књиге нам помажу да маштамо, стварамо ставове и прозоре кроз које јасније видимо свет. Оне су спас. Сам мирис нових страница може дати осећај сигурности. Свака књига коју прочитамо помаже да се побољшамо као особе, да схватимо ко смо и шта желимо бити.

Живот је као књига. Њене странице биће домови разним авантурама које смо доживели. Када дођемо у одређене године, добијамо могућност да сами бирамо у којем ће правцу прича тећи и ко ће бити споредни ликови.

Нада Љепојевић, проф. библиотекар,медијатекар, стручни сарадник
31120667_908799902635643_6094622167129915392_o

Like this website? Create yours in under 2 minutes.